Pastoe Foodbar | Utrecht

Jacopo Crivellari

Volgens de Italiaanse chef Jacopo heeft de populareit van de Italiaanse keuken vooral te maken met de ligging en de landschappen van Italië. 

‘Ik zou de keuken omschrijven als basic, maar niet simpel’

Jacopo Crivellari is de Italiaanse chef van Pastoe Foodbar in Utrecht.

‘‘In Italië draaien bijeenkomsten met familie en vrienden altijd om eten. In die traditie ben ik opgegroeid. Ik heb eerst een opleiding in marketing en management gedaan, maar op mijn vierentwintigste besloot ik me om te laten scholen tot kok. Ik ben toen naar ALMA gegaan, de hoog aangeschreven culinaire school in Parma. Sinds 2020 werk ik als chef in Nederland, nadat ik eerst een paar jaar in Denemarken heb gewerkt. Ik vind het interessant om in aanraking te komen met verschillende culturen, en dan met name verschillende foodculturen. Je merkt vaak subtiele verschillen, zo vinden Nederlanders en Denen risotto lekkerder als die iets zachter is dan we in Italië eigenlijk gewend zijn. Voor de wereldwijde populariteit van de Italiaanse keuken is niet één reden aan te wijzen. Het heeft bijvoorbeeld te maken met de ligging: tussen Europa en Afrika in, waardoor de keuken beïnvloed is door verschillende culturen. Door de variëteit in landschappen, van hoge bergen tot zee, hebben we bovendien de beschikking over een variëteit aan goede ingrediënten. Een van mijn favoriete Italiaanse ingrediënten is Parmezaanse kaas. Door een langer of korter rijpingsproces ontstaan verschillen in smaak en textuur. Daar kun je gebruik van maken om een gerecht precies het juiste accent te geven. Ik zou de Italiaanse keuken omschrijven als basic, maar niet simpel. Want je hebt wel degelijk kennis en ervaring nodig om écht goede gerechten te maken. Die kennis en ervaring kun je overal opdoen: op school, bij andere chefs, bij leveranciers. En, als je die hebt, bij je Italiaanse familie!”

Meer Horecahelden

Hot topics