Meelworm-falafel met krekelhummus

In een smaakvolle falafel met onder meer knoflook, koriander en komijn zijn gebakken meelwormen verwerkt. De pittige za'atar-peperhummus met krekels is er perfect bij. 

Gang
Hoofdgerecht
Aantal Personen
4
Bereidingstijd
1 uur 15 minuten 12 uur

Bereidingswijze

  1. Spoel de kikkererwten af, zet ze ruim onder water, dek af en laat 12 uur wellen. Giet ze af. Doe de helft van de kikkererwten in een pan met de helft van het bakpoeder en verhit 5 minuten. Schep regelmatig om. Schenk er vervolgens 600 ml water bij en breng alles aan de kook. Laat op lage stand in 1 uur rustig gaar koken (schenk er kokend water bij als het te droog kookt).
  2. Verhit 1 eetlepel olie en bak hierin de meelwormen 5 minuten. Bestrooi met zout en zet apart. Verhit 1 eetlepel olie en bak hierin de krekels 5 minuten. Bestrooi met zout en zet apart.
  3. Maal intussen de ongekookte kikkererwten in een keukenmachine tot een korrelig mengsel en schep in een kom. Maal de sjalot, 3 teentjes knoflook, koriander, peterselie, komijn en peper in de keukenmachine fijn. Meng de gemalen kikkererwten, de meelworm en het overige bakpoeder erdoor en ‘pulse’ een paar keer tot het een samenhangend mengsel is. Breng op smaak met peper en zout.
  4. Giet de gekookte kikkererwten af en laat uitlekken Draai in de keukenmachine met de tahin, overige knoflook en de helft van de krekels tot een gladde crème (hoe langer je draait, hoe mooier de structuur wordt). Breng op smaak met peper en zout. Schep in een kom en besprenkel met de overige olijfolie, de za’atar en cayennepeper tot een hummus.
  5. Vorm platte schijven van het falafelmengsel. Frituur ze in circa 4 minuten goudbruin in de frituurolie op 170ºC. Laat uitlekken op keukenpapier. Serveer met de humus en garneer met de overige krekels. Lekker met wat gegrild flatbread en komkommer- of tomatensalade.

Producten uit dit recept

Ingrediënten

  • 500 g gedroogde kikkererwten
  • 4 tl bakpoeder
  • 5 el olijfolie
  • 50 g meelwormen
  • 50 g krekels
  • 1 sjalot, grof gesneden
  • 4 teentjes knoflook, grof gesneden
  • ½ bosje koriander, grof gesneden
  • ½ bosje bladpeterselie, grof gesneden
  • 2 tl komijnzaad
  • 1 rode peper, zonder zaadjes, grof gesneden
  • 200 g tahin
  • 1 tl za’atar
  • 1 tl cayennepeper
  • 2 liter frituurolie

Publicatie datum: 03 februari 2022

Gerelateerde recepten

Ook interessant