Creatie van eend

Eend met gepofte-pompoencrème, geroosterde wortel en een saus van rode port.

Gang
Hoofdgerecht
Aantal Personen
4
Bereidingstijd
1 uur
Wachttijd
4 uur 30 minuten

Bereidingswijze

  1. Leg de eendenbout in een ovenschaal, samen met 2 takjes rozemarijn, 2 takjes tijm, 2 teentjes knoflook, de jeneverbessen, het laurierblad en 2 theelepels zeezout. Giet hier vervolgens het ganzenvet overheen. Zet de eendenbout 4-4½ uur in een oven van 130°C, tot je het vlees van het bot kunt trekken.
  2. Leg de pompoen samen met de overige knoflook en wat van de tijm en rozemarijn in een ovenschaal. Besprenkel met wat olijfolie en 2 theelepels zeezout. Dek de schaal af met aluminiumfolie. Pof de pompoen circa 1 uur in een oven van 200°C. Maak vervolgens een fijne crème van de pompoen (druk deze indien nodig door een bolzeef, zodat hij helemaal glad wordt).
  3. Rooster ook de wortel 20 minuten in de oven op 200°C.
  4. Laat voor de saus de rode port en appelsap met de overige tijm en rozemarijn, het kaneelstokje en de steranijs inkoken tot een stroperige saus en zeef deze.
  5. Pluk het vlees van de gare eendenbout en leg dit in een mengkom. Zeef het ganzenvet, leg de mengkom in een koudwaterbad en voeg al mengend wat vet toe, totdat dit wat begint te stollen. Ontdoe de eendenborsten van overtollig vet, snijd de huid licht in en bak ze mooi goudbruin op de huid. Doe ze daarna nog 6 minuten in een oven van 160°C en laat daarna even rusten onder aluminiumfolie.
  6. Serveer de eendenborst met de rilette van eend, de gepofte-pompoencrème, de geroosterde wortel en de saus van rode port.

Ingrediënten

  • 1 eendenbout
  • 3 takjes rozemarijn
  • 3 takjes tijm
  • 6 teentjes knoflook
  • 4 jeneverbessen
  • 1 laurierblad
  • 1 blik ganzenvet
  • 1 flespompoen
  • olijfolie
  • 2 paarse, gele of oranje wortels, in grove, lange stukken gesneden
  • 5 dl rode port
  • 2 dl appelsap
  • 1 kaneelstokje
  • 1 steranijs
  • 2 eendenborstjes

Publicatie datum: 27 september 2022

Gerelateerde recepten

Ook interessant