LEESTIJD: 3 minuten

Blog | Op de kop

Eind negentiende eeuw maakte een van de zusjes Stéphanie en Caroline Tatin een foutje bij het bakken van een appeltaart. Ze deed per ongeluk eerst de appels in de taartvorm en toen pas het deeg. Pas na het omdraaien werden de appels zichtbaar. Tot op de dag van vandaag is de tarte Tatin wereldberoemd en immens populair. We zijn de zusjes dankbaar voor dit ‘foutje’, want de omgekeerde taart leent zich voor ontelbaar veel varianten: van hartig tot zoet en van lunchgerecht tot dessert, het kan allemaal.

1407866539

Deeg, deeg, deeg

Bladerdeeg bevat zeer veel boter, dat tussen de lagen zit en bij het bakken zorgt voor mooie, luchtige lagen: perfect voor de taarten met pompoen en regenboogwortel. Bij de aardappelcarré past quichedeeg weer iets beter omdat het minder zwaar aandoet. Voor de Marokkaanse feel is de tajine met kip gemaakt met fi lodeeg. De pissaladière-achtige ui-sjalot-prei Tatin heeft een basis van pizzadeeg. En ken je kataifi al? Het is gesponnen deeg, wat het prachtig doet bij de Tatin met ananas. Wat je ook kiest, je vindt het kant-enklaar en van hoge kwaliteit bij Sligro.

Vormen in verschillende vormen

Voor het bakken van tarte Tatin heb je een dichte vorm nodig zodat de sappen er niet uit kunnen lopen. Praktisch op het gebied van schoonmaken en het lossen van de taart zijn fl exibele siliconen bakvormen. Het voordeel van metalen of aardewerken bakvormen is vooral de stevigheid. Kies ook eens voor eenpersoons taartvormpjes of voor een vierkante vorm.

Tatintruc!

Bij het maken van een tarte Tatin geldt altijd, wat de ingrediënten ook zijn: besteed extra zorg aan de onderkant. Deze komt pas tevoorschijn als je de taart serveert, maar kan een echte eyecatcher zijn. Wees daarom creatief met snijden en ga voor geometrische vormen: cirkels of vierkanten. Denk ook in kleur, bijvoorbeeld met verschillende wortels of aardappels. En vergeet vooral de onweerstaanbare eenpersoonstaartjes niet. Leuk op de kaart: bied verschillende mini varianten aan, eventueel als proeverij.

Hot topics