Focaccia met prei, rozemarijn en ontbijtspek

Focaccia is misschien wel de meest veelzijdige broodsoort die er is. Smaakmakers mogen in het deeg of later er bovenop. In dit recept ging de afgebakken focaccia met wat spek en extra rozemarijn erop nog eventjes terug in de oven.

Gang
Hoofdgerecht
Aantal Personen
4 5 6
Bereidingstijd
30 minuten

Bereidingswijze

  1. Blancheer de prei en venkel 1 minuut. Giet af, laat uitlekken en afkoelen. Meng de gist met 50 ml lauwwarm water en zet een kwartiertje weg.
  2. Meng de bloemsoorten door elkaar in een grote mengkom. Schenk het gistmengsel erbij en 150 ml lauwwarm water. Meng alles met de hand (of een keukenmachine met kneedhaak) door elkaar. Voeg 10 gram zout toe en 30 ml olijfolie. Blijf 10 minuten kneden en mengen zodat het een samenhangend deeg wordt, dat nog net te hanteren is (voeg bij twijfel liever wat vocht toe dan dat het te droog wordt).
  3. Meng de groenten en de helft van de rozemarijn door het deeg en kneed kort door. Stort alles op een ingevette bakplaat en dek af met een theedoek. Laat 1,5 uur rijzen bij keukentemperatuur.
  4. Besprenkel een andere bakplaat met 10 ml olijfolie. Smeer het uit en stort het deeg erop. Verdeel het deeg over de bakplaat en dek af met de theedoek. Laat nog 30 minuten rijzen.
  5. Druk het deeg een beetje plat door er met je vingers in te prikken. Besprenkel met de overige olie en bak de focaccia 20 minuten in een oven van 250ºC.
  6. Bestrooi met de rest van de rozemarijn en beleg de plakjes spek. Zet nog 5 minuten terug. Laat iets afkoelen op een rooster en serveer.

Producten uit dit recept

Ingrediënten

  • 1 grote prei, alleen het wit, in dunne plakjes
  • 1 venkel, in flinterdunne plakjes
  • ½ pakje verse gist
  • 250 g bloem van harde tarwe
  • 250 g tarwebloem
  • 60 ml olijfolie
  • 6 takjes rozemarijn, de naaldjes fijngehakt
  • 10 plakjes Livar ontbijtspek

Publicatie datum: 05 juli 2023

Gerelateerde recepten

Ook interessant