Italiaanse bitterkoekjes met tonkaboon

Bitterkoekjes zijn altijd een goed idee! Deze zijn op Italiaanse leest geschoeid en ook nog eens glutenvrij door het gebruik van amandelmeel. Tonkabonen geven er een geraffineerde smaak aan.

Gang
Hapje
Aantal Personen
20
Type Keuken
Italiaans
Bereidingstijd
10 minuten

Bereidingswijze

  1. Klop de eiwitten luchtig. Meng de suiker erdoor en klop nog even door. Rasp de tonkaboon erboven en meng met een snuf zout en het amandelmeel. Je hebt nu een mengsel dat een beetje op spijs lijkt.
  2. Draai balletjes de grootte van een walnoot. Strooi de poedersuiker op een bord en rol de balletjes door de poedersuiker. Leg ze op een bakplaat met bakpapier en druk de balletjes een beetje plat. Bak 10-15 minuten in een oven van 170ºC.

TipHet is leuk om zo’n simpel koekje naar je hand te zetten. Een paar ideeën:

- Meng bijvoorbeeld wat kaneel of koekkruiden door het mengsel of door de poedersuiker.

- Meng er wat grof gehakte hazelnoot door of druk er een amandel in.

- Geef meer amandelsmaak door wat amandelextract door het mengsel te mengen.

- Beetje citrusschil is ook lekker of experimenteer met allerlei andere noten kan ook.

- Gekonfijt fruit of wat gerookte amandelen voor een wat gekkere variant?

- Vervang amandelmeel door gemalen pistache voor een luxe pistache-koekje.

- Maak eens minikoekjes, verkort dan de baktijd aanzienlijk.

Ingrediënten

  • 2 eiwitten
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 1 tonkaboon
  • snuf zout
  • 225 g amandelmeel
  • 2 el poedersuiker

Publicatie datum: 05 juli 2023

Gerelateerde recepten

Ook interessant