Borrelkaart voor je herfstterras

Borrelhapjes uit de frituur, eenpersoonsplankjes en comfortfood als soep en stoofpot zijn dé seizoenstoppers voor op je herfstterras.

Food

Stoofpotjes, stamppotjes en soepen, het zijn de comfortfoodkampioenen van het najaar. Die geur, die kleur… Ideaal voor de horeca: grote portie maken, eenpersoonsporties serveren.

Over stoofpot

De perfecte stoof is geurig en smaakvol. En net zo bewerkelijk als je zelf wilt. Kies bijvoorbeeld voor convenience en vul naar wens aan. Zo geef je gemakkelijk een eigen touch aan deze heerlijke herfsttoppers. 

Over stamppot

Grootmoeders recept? Dat is slechts de basis. Geef aan klassiekers je eigen draai en kook de groenten niet, maar stoof ze of bereid ze in de oven. Zo voeg je gemakkelijk meer smaak toe aan je stamppot!

Stamppot recepten

Over soep

Niets zo fijn op het terras als een heerlijke soep met verrassende ingrediën ten. Handig: je maakt een grote hoeveelheid op basis van bouillon naar eigen recept of kiest voor het gemak van kant-en-klaar. 

Soep recepten

Puur puree

Je kunt zelf de aardappelen koken en pureren. Maar maak het jezelf vooral makkelijk en ga voor kant-en-klare aardappelpuree van Peka.

Kleurig

Met knalrode ingrediënten als tomaat en paprika geef je een stamppotje heel makkelijk een Spaanse draai. Chorizo erbij en klaar. Olé!

Stoempstamp

Wij noemen het stamp, de zuider buren stoemp. Maar welke naam je er ook aan geeft, populaire gerechten zijn het sowieso. Serveer met typisch Belgische kaas en vermeld dat ook op je kaart.

Fijn konfijten

Gekonfijte eendenbout heeft boterzacht en sappig vlees. De confit de canard is op een ouderwetse, Franse manier geconserveerd. Doordat de boutjes langzaam in ganzenvet gegaard zijn, is het vlees heel mals en valt het als vanzelf van het bot. Het past heel fijn bij de smaak en structuur van zoete aardappel.

Twist it

Drie verrassende tips voor heerlijke herfstsoepen die je direct op je kaart kunt zetten. Allemaal op basis van kant-enklare bouillon en allemaal met minimaal één verrassend ingrediënt voor een eigen signatuur. Zoete aardappel met eend, kippensoep met trendy aardpeer en een vichyssoise, maar dan met mosselen.

Soepen zijn goed voor te bereiden en makkelijk op het terras af te maken

Plankjes voor één

Eenpersoonsplankjes zijn in opkomst en niet alleen heel makkelijk te maken. Je kunt er eindeloos mee variëren en zo inspringen op voorraad en op aanbiedingen. Van dippers tot crackers en van kaas tot vlees, van deze plankjes wordt iedereen blij.

Over vega

Met deze vegetarische plank haal je ook de vleesliefhebbers over de streep. Serveer verschillende kant-en-klare crackers als zwarte en naturel Sardijnse pane carasau en scrocchi (spreek uit: skrokkie). Ook lekker: blaadjes roodlof. De dips zijn zo bewerkelijk als je zelf wil: van kant-en-klaar tot zelfgemaakt en alles er tussenin. Meng bijvoorbeeld eens verse groene kruiden door de hummus.

Vleeswaren

Ze zijn er in alle soorten en maten: vleeswaren. Welke combinatie je ook kiest, het past altijd bij elkaar! Een prachtig product is het trio tartufo van Villani, een drietal vleeswaren waaraan truffel is toegevoegd. Lekker herfstig! Ook de salami finocchiona (met venkel) en capocollo toscano van Salcis zijn fantastisch. Grissini, cornichons en crackers erbij en klaar is je plank!

Kaasplank anders

Stel je kaasplankje eens niet op volgorde van smaak samen, maar ga voor een thematische invalshoek. Zoals een Italiaans plankje met onder andere een heerlijke burrata besprenkeld met een pittige olijfolie voor een verrassend smaakeffect. Of maak een plankje met blauwschimmel kazen uit verschillende landen. En denk ook eens aan een plankje met juist kazen uit eigen land.

  • Quattro formaggi
  • Herfstblues
  • Hollands (kaas)borrelplankje

Borrelhappen 2.0

Frituurhapjes doen het natuurlijk altijd goed. Ze zijn handig (op voorraad in de vriezer en makkelijk te bereiden) en onverminderd populair. Maar de horecagast van vandaag verwen je pas echt als je een borrelplateau uitbreidt met (convenience) vers en verfijnde dips en sauzen.

Ook bij een borrel plateau is variatie troef. Van airfryer snacks tot verschillende bitterballen en van vegetarische mozzarellasticks tot kaaskroketten, het is er allemaal. Serveren met zelfgemaakte (of zelf gepimpte) sausjes. Maak het plaatje compleet door alles uit te serveren in mooie schaaltjes.

Simpel en toch high end

Vooraan butterfly-garnalen, torpedo-garnalen en tempuragarnalen. In het bakje achteraan een compilatie van (warm) gerookte zalm, ansjovisrolletjes op een prikker, Hollandse garnalen en gerookte paling. Erbij een zelfgemaakte whiskeysaus en een bakje kant-en-klare rouille gemengd met mayonaise. Het is de combinatie die de verfijning aan dit borrelplateau geeft. 

Diptips

Maak eens andere mosterd: kook 3 el mosterdzaadjes met 50 ml rijstazijn, 50 ml water, 1 tl suiker en zout 30 minuten op lage stand en laat afkoelen. Meng eventueel met 1 eetlepel pittige mosterd voor een betere structuur. En geef je ketchup een twist door er 1:1 zongedroogde tomaten grof doorheen te pureren.

Ververs je pesto

Semiverse pesto maak je door niet helemaal from scratch te beginnen maar kant-en-klare pesto kort met een staafmixer te mengen met verse basilicum blaadjes. Vers effect, minder werk. Lekker bij onder meer mozzarellasticks.

Pimp je dip

Breng 1 deel kant-en-klare tomatensalsa aan de kook met 2 delen passata. Voeg voor frisse kruidigheid wat verse koriander toe en voor het herfstgevoel 1 takje geriste tijm. Pureer alles grof en serveer bij Mexicaanse hapjes en alles met kip.

Broden met bijzondere boters

Op zoek naar smeerbare kruidenboters op basis van echte roomboter? Jacques Culinair smaakboters zijn stuk voor stuk kwaliteitsproducten, geschikt voor bij een mandje brood of om gerechten een rijke toevoeging te geven. Ze zijn verkrijgbaar in onder andere de smaken salie-citroen, spicy, daslook en tomaat-mozzarella.

Bijzonder boters

Citroen-peperboter, Daslookboter, Salie-citroenboter, Tomaatmozzarellaboter, Truffelboter, Spicy kruidenboter

Broodje kaasfondue

Een kaasfondue wordt nog lekkerder met net even een ander brood dan het geijkte, simpele stokbrood. Wat dacht je van tarwe-maisbrood, (wit) desembrood of notenbrood?

Expert aan het woord

Rustiek en ambachtelijk

Daniëlle Slabbekoorn, Inkoper & Assortimentsmanager Brood en patisserie
Broden worden steeds rustieker. De baguettes en bollen van Boulangerie Lambèr hebben bijvoorbeeld een ambachtelijke vorm. Het grote voordeel van diepvries-afbakbrood is dat je altijd voldoende voorraad, maar wel veel minder waste hebt. En in de horeca, waarin er steeds meer broodmomenten komen, kun je je gasten op al die momenten een perfect vers brood bieden. Of het nou lunch, borrel of pre-diner is. Tip: snijd zo’n bol eens in, vul met boter of tapenade en serveer aan kleine groepen.

‘Met de broden van Boulangerie lambèr laten we het Bakkersambacht echt zien’

Recepten

In deze XL-culiproductie geven we je veelzijdige inspiratie voor jouw najaarsterras. Van soepen en stoofpotten tot eenpersoonsplankjes, plus natuurlijk tips voor verwarmende dranken. 

Producten uit deze recepten

Ook interessant voor jou