Wildzwijnstoof met zoete-aardappelfriet
Stoofpotjes, stamppotjes en soepen, het zijn de comfortfoodkampioenen van het najaar. Die geur, die kleur… Ideaal voor de horeca: grote portie maken, eenpersoonsporties serveren.
Je kunt zelf de aardappelen koken en pureren. Maar maak het jezelf vooral makkelijk en ga voor kant-en-klare aardappelpuree van Peka.
Met knalrode ingrediënten als tomaat en paprika geef je een stamppotje heel makkelijk een Spaanse draai. Chorizo erbij en klaar. Olé!
Wij noemen het stamp, de zuider buren stoemp. Maar welke naam je er ook aan geeft, populaire gerechten zijn het sowieso. Serveer met typisch Belgische kaas en vermeld dat ook op je kaart.
Gekonfijte eendenbout heeft boterzacht en sappig vlees. De confit de canard is op een ouderwetse, Franse manier geconserveerd. Doordat de boutjes langzaam in ganzenvet gegaard zijn, is het vlees heel mals en valt het als vanzelf van het bot. Het past heel fijn bij de smaak en structuur van zoete aardappel.
Met deze vegetarische plank haal je ook de vleesliefhebbers over de streep. Serveer verschillende kant-en-klare crackers als zwarte en naturel Sardijnse pane carasau en scrocchi (spreek uit: skrokkie). Ook lekker: blaadjes roodlof. De dips zijn zo bewerkelijk als je zelf wil: van kant-en-klaar tot zelfgemaakt en alles er tussenin. Meng bijvoorbeeld eens verse groene kruiden door de hummus.
Ze zijn er in alle soorten en maten: vleeswaren. Welke combinatie je ook kiest, het past altijd bij elkaar! Een prachtig product is het trio tartufo van Villani, een drietal vleeswaren waaraan truffel is toegevoegd. Lekker herfstig! Ook de salami finocchiona (met venkel) en capocollo toscano van Salcis zijn fantastisch. Grissini, cornichons en crackers erbij en klaar is je plank!
Frituurhapjes doen het natuurlijk altijd goed. Ze zijn handig (op voorraad in de vriezer en makkelijk te bereiden) en onverminderd populair. Maar de horecagast van vandaag verwen je pas echt als je een borrelplateau uitbreidt met (convenience) vers en verfijnde dips en sauzen.
Ook bij een borrel plateau is variatie troef. Van airfryer snacks tot verschillende bitterballen en van vegetarische mozzarellasticks tot kaaskroketten, het is er allemaal. Serveren met zelfgemaakte (of zelf gepimpte) sausjes. Maak het plaatje compleet door alles uit te serveren in mooie schaaltjes.
Maak eens andere mosterd: kook 3 el mosterdzaadjes met 50 ml rijstazijn, 50 ml water, 1 tl suiker en zout 30 minuten op lage stand en laat afkoelen. Meng eventueel met 1 eetlepel pittige mosterd voor een betere structuur. En geef je ketchup een twist door er 1:1 zongedroogde tomaten grof doorheen te pureren.
Semiverse pesto maak je door niet helemaal from scratch te beginnen maar kant-en-klare pesto kort met een staafmixer te mengen met verse basilicum blaadjes. Vers effect, minder werk. Lekker bij onder meer mozzarellasticks.
Breng 1 deel kant-en-klare tomatensalsa aan de kook met 2 delen passata. Voeg voor frisse kruidigheid wat verse koriander toe en voor het herfstgevoel 1 takje geriste tijm. Pureer alles grof en serveer bij Mexicaanse hapjes en alles met kip.
Op zoek naar smeerbare kruidenboters op basis van echte roomboter? Jacques Culinair smaakboters zijn stuk voor stuk kwaliteitsproducten, geschikt voor bij een mandje brood of om gerechten een rijke toevoeging te geven. Ze zijn verkrijgbaar in onder andere de smaken salie-citroen, spicy, daslook en tomaat-mozzarella.
In deze XL-culiproductie geven we je veelzijdige inspiratie voor jouw najaarsterras. Van soepen en stoofpotten tot eenpersoonsplankjes, plus natuurlijk tips voor verwarmende dranken.