LEESTIJD: 5 minuten

Blog | New Food Cuisine

Na generatie X (de patatgeneratie) kwam generatie Y (de smashed-avocadogeneratie of millennials) en nu is er sprake van generatie Z (de bowlgeneratie). Samen met de millennials maakt gen-Z in 2030 zo'n 75% van de beroepsbevolking uit. De impact de deze groep gaat maken is dus bijzonder groot, juist in de horeca. Tijd om zes populaire gen-Z foodtrends onder de loep te nemen. 

trend 1

SOLO SHARING

Klinkt tegenstrijdig, is het niet. Solo sharing betekent dat je geniet van een heel menu, maar dan in kleine gerechten. Een soort proeverij voor jezelf, of noem het een kleine tapastafel. Alsof je gerechtjes deelt, maar dan lekker alleen.

Trend 2

FLAVOUR MASH UPS

Vergeet wat je weet, denk na over wat je eet. Serveer eens een van origine zoet gerecht als hartige variant of andersom. Of geef eens een Aziatische draai aan een Italiaanse klassieker. Alles kan, alles mag, als het maar lekker, gezond én verrassend is.

trend 3

MIX & MATCH DINING

Omdat gen-Z openstaat voor vernieuwing zullen ze over het algemeen bij elk horecabezoek iets anders bestellen. Een slimme horecaondernemer zet daarom customizable gerechten op de kaart. Taco’s met diverse vullingen bijvoorbeeld.

trend 4

EIGENZINNIG KLEURGEBRUIK

Voor gen-Z moeten gerechten naast lekker en gezond ook nog eens instagrammable zijn. Want alles wat indruk maakt, moet zo snel mogelijk worden gedeeld. Eigenzinnige gerechten zijn daarom ongekend populair, zeker als ze een bijzondere kleur hebben en daardoor extra bijzonder zijn.

trend 5

LIEVER LOKAAL

In het kader van een zo laag mogelijke footprint kiest gen-Z zoveel mogelijk voor producten uit Nederland en van herleidbare herkomst. Wie denkt dat je dan aan aardappelen vastzit heeft het goed mis. Want uit Nederland komt nog heel, heel veel meer lekkers. Zelfs de hippe quinoa!

trend 6

TRADITIONEEL MAAR DAN ANDERS

Ook in de categorie verrassend: klassieke gerechten, maar dan anders. Of eigenlijk… gerechten die er heel klassiek en misschien zelfs wat gewoontjes uitzien, maar stiekem heel anders in elkaar steken. Denk aan een lasagne met aubergine en knolselderij in plaats van lasagnebladen en met pulled oats in plaats van gehakt.

Hot topics