Helmond en Nijmegen | Lux Concepts
Ronald van Heugten
Door de mise-en-place in één keuken te centreren en gebruik te maken van Slimme Keuken, kan er in elke zaak van Lux Concepts een kok minder staan.
'Als chef en ondernemer moet ik goed afwegen waaraan ik mijn tijd besteed. Bij gerechten die een lange bereiding vereisen of waar een grote foutmarge op zit, geef ik de voorkeur aan convenience. Rendang moet bijvoorbeeld twaalf uur garen, maar daar kan ik niet de hele dag een gaspit voor vrijhouden. De meeste convenienceproducten zijn niet duurder dan de zelfgemaakte variant, al helemaal niet als je de personeels- en energiekosten erbij optelt. Een ander voordeel is de constante kwaliteit. Zelf buikspek garen komt heel precies. Ik wil dat er altijd een mooi product op tafel komt, ook als ik er zelf een dag niet ben. Dat lukt met het gegaarde buikspek van Slimme Keuken, want dat is altijd van hoge kwaliteit. Dat is natuurlijk wel de voorwaarde als we kiezen voor convenience: het moet net zo goed zijn als of beter zijn dan wanneer we het zelf zouden maken. Als we een nieuw menu introduceren, leggen we alle opties naast elkaar en maken we bewust de afweging: maken we dit gerecht from scratch of kiezen we voor convenience-componenten? Ik voeg wel altijd nog iets van mezelf toe. Anders moet je niet met convenience werken, vind ik, want dan wordt het eenheidsworst. Het buikspek is bijvoorbeeld al gemarineerd, maar wij voegen nog een eigen marinade toe en lakken het spek af met een miso-sojalak.'