De Nieuwe Winkel | Nijmegen
Rody Misseyer
Door zelf botanische dranken te maken, kan sommelier Rody heel gemakkelijk overlap vinden met de ingrediënten die de chef gebruikt.
“Ik heb onder andere samengewerkt met de Deense mixologist Jonathan Dyrborg en met Lewis McKenzie, die is uitgeroepen tot beste bartender van Nederland. Hoe meer ik me in cocktails ging verdiepen, hoe meer het me opviel hoe bijzonder en nauwkeurig het maakproces is. Soms komt het echt op een paar druppeltjes aan. Bij een zeezoutoplossing bijvoorbeeld, die hetzelfde effect heeft op een cocktail als zout en peper op een gerecht. Ik vind het leuk om nieuwe cocktails te bedenken en te experimenteren met fermentatie en barrel aging. Zo heb ik eens een batch negroni laten rijpen op eikenhouten vaten. Om inspiratie op te doen volg ik op Instagram bartenders van over de hele wereld. Maar het allerleukst is het om zelf te experimenteren: welke smaken heb ik en wat kan ik ermee? Onze cocktailkaart verandert mee met het seizoen. In deze tijd van het jaar hebben we bijvoorbeeld veel kruidige cocktails op basis van wat complexere dranken zoals cognac of bourbon. Maar naar klassiekers als Pornstar Martini is het hele jaar vraag. Er komt ook steeds meer vraag naar mocktails, vooral op zondagavonden merken we dat. Gelukkig zijn er steeds meer goede alcoholvrije dranken beschikbaar, zoals van Everleaf en Martini. Het belangrijkste dat ik ons barpersoneel leer is het belang van schoon werken en een georganiseerde bar. Alleen dan kun je piekmomenten aan. Ook een goed gekoeld glas is heel belangrijk. Want als het ijs in bijvoorbeeld een negroni gaat smelten, krijgt je cocktail een heel andere balans.”