Dit zijn geen coquilles met XO sauce

Gang
Voorgerecht
Aantal Personen
4
Bereidingstijd
20 minuten
Wachttijd
Wachttijd

Bereidingswijze

  1. Schenk kokend water over de shiitake tot ze onder staan. Laat ze 30 minuten wellen. Neem ze uit het vocht (bewaar het vocht) en snijd in kleine blokjes.
  2. Snijd uit het dikke deel van de stelen van de eryngii 12 stukken van circa 3 cm. Houd apart, dit zijn de ‘coquilles’. Hak de rest van de paddenstoelen in kleine blokjes. Verhit de olie en bak hierin de shiitake en fijngesneden eryngii met de gember, sjalot, knoflook en bosui op lage stand 20 minuten tot je een droog, beetje knapperig mengsel hebt. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.
  3. Voeg de sojasaus en kookwijn toe en laat nog 10 minuten pruttelen. Meng er ten slotte de crispy chili-oil door en laat afkoelen.
  4. Spoel het zout van de zeesla en zet 5 minuten in schoon water. Neem uit het water en droog op keukenpapier. Maak met een scherp mesje inkepingen in de ‘coquilles’. Verhit de boter en bak ze hierin 5 minuten. Keer een paar keer om. Laat ze in de pan rusten zodat ze nog iets doorgaren en net gaar zijn vanbinnen.
  5. Verdeel de zeesla over 4 borden, schep er wat van de ‘XO saus’ op en verdeel de eryngii-‘coquilles’ erover. Garneer met kervel.

TipLekker met een gembercocktail: 50 ml gin, 1 flesje ginger beer en het sap van ½ limoen, geserveerd on the rocks. Liever een mocktail? Gebruik dan een 0.0 gin.

Producten uit dit recept

Ingrediënten

  • 2 gedroogde shiitake
  • 12 grote eryngii
  • 2 el zonnebloemolie
  • 3 cm verse gember, geschild en fijngehakt
  • 2 sjalotten, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 bosui, in dunne ringetjes
  • 2 el Chinese sojasaus
  • 2 el Shao Hsing Chinese kookwijn
  • 1 el Lao Gan Ma crispy chili-oil
  • 1 el zeesla, vers in zout
  • 50 g gezouten boter
  • 4 takjes kervel, geplukt

Publicatie datum: 04 april 2023

Gerelateerde recepten