Peulvruchten

Onderschatte vleesvervangers

Peulvruchten zijn erg breed toepasbaar in de keuken. Ze zijn er in tal van kleuren, soorten en maten. Van sojabonen tot linzen en doperwten. Daarbij zijn ze de perfecte vleesvervanger. Ze zijn zowel in blik als zak lang houdbaar, relatief voordelig een gewoon erg lekker. En rijk aan eiwit, vezels, folium, ijzer, kalium en magnesium. Het mooie: het grootste deel komt gewoon van Nederlandse bodem.

Drie voordelen van peulvruchten:

#1 De ideale vleesvervanger
#2 Verkrijgbaar in vele soorten en maten
#3 Breed toepasbaar

Bron van inspiratie

De peulvrucht verdelen we onder in linzen, bonen en erwten. Elke soort heeft zijn eigen toepassingen. En zelfs binnen de soorten zijn er verschillen. Zo zijn rode linzen ideaal voor in een curry, terwijl groene beter weer goed tot hun recht komen in een salade. Met de peulvruchten van Sabarot, Victoria en Hak kun je alle kanten op.

Linzen

Bonen

Erwten

In blik, pak of zak

Zoals gezegd, zijn peulvruchten er in alle soorten en maten. Ook in verschillende verpakkingen: in blik, pak of zak. Elke soort verpakking heeft zijn eigen kenmerken. Van houdbaarheidsduur tot gebruiksgemak. We zetten de voor- en nadelen voor je op een rij.

  Voordelen Nadelen
Pak breed assortiment, lang houdbaar lang opwellen
Blik ready to use moeilijk te openen, veel restverpakking
Zak gemakkelijk te openen, stevige bite, geen tot weinig vocht, direct te gebruiken in combisteamer en au bain-marie beschikbaar in vier varianten

Miso

Met Miso geef je je gerechten de authentieke Japanse smaak mee. Het ingrediënt kenmerkt zich met z’n complexe umami-smaak. Daardoor maak je het niet zomaar even eigen. Maar het is niet voor niets een van de populaire ingrediënten in Japan.

Tofu

Tofu is een verrassende vleesvervanger. Gemaakt van gestremd sojamelk, uit sojabonen, en bomvol eiwitten. Daarnaast is het compleet vrij van cholesterol. Breng op smaak met kruiden, groenten, marinades of door te roken.

Tempeh

Een koek uit gefermenteerde sojabonen en schimmel; dat is tempeh. Door de combinatie op een warme plek te bewaren, groeien de schimmel en sojabonen in elkaar. Resultaat: een koek vol plantaardige eiwitten, met een sterke smaak.

Aquafaba

Eieren en gelatine is een absolute ‘no go’ in de veganistische keuken. De vegan oplossing is Aquafaba, oftewel het kookvocht van bonen. Aqua is water en faba is boon. Je gebruikt het in de keuken om schuim van te maken en als bind-, geleer- en verdikkingsmiddel.

Recepten met peulvruchten