Wild met een goed verhaal

Hert

Met het traditionele wildseizoen voor de deur belichten we een van de meest favoriete wildsoorten van horecagasten: hert. Waar let de jager op bij het beheer van hert? Hoe smaakt het vlees? En hoe komt hertenvlees het best tot zijn recht?

Hertenvlees recepten

Producten uit deze recepten

Highlights uit het hert assortiment

Herten leven in roedels en houden zich het liefst op in grote, dichte bossen en dichtbegroeide moerassen. Het hert is al sinds de prehistorie het meest bejaagde wild ter wereld. Het vlees is gezond en het hert kan van kop tot staart gebruikt worden. Gebakken, gestoofd of gekookt: met hert serveer je een prachtig stuk wild, met een subtiele wildsmaak en een mooie structuur. 

Combineert goed met o.a.:
Pompoen - salie - jeneverbes

Jachtseizoen: 
1 augustus t/m 15 februari
(Nieuw-zeelands hert: jaarrond verkrijgbaar)

Hertenvlees assortiment

Reportage

Hert heeft een goed verhaal

Als het na de zomer guur en koud wordt en de rosé en witte wijn verruild worden voor bockbier en rode wijn, is het tijd voor wild op de kaart.

Jager aan het woord

“In het najaar en de winter is het jachtseizoen voor de meeste diersoorten geopend. Al start het seizoen voor reeën al veel eerder. Herten mogen vanaf 1 augustus tot en met half februari worden ‘beheerd’. In de andere maanden zijn de hindes - de vrouwtjesherten - drachtig of lopen ze met hun kalf. Dan mag er niet op ze worden gejaagd”, vertelt Mariëlle Donkers, die zich sinds eind jaren negentig officieel jager mag noemen.

De liefde voor de jacht bestaat al sinds haar jeugd: “Mijn opa was ook jager. Als klein meisje ging ik wel eens met hem mee. Als er dan een haas was geschoten, mocht ik die dragen. Maar het dier was vaak te groot voor mij. Dan sleepte ik het achter me aan”, herinnert Mariëlle zich. Het jagershoedje van haar opa draagt ze nog altijd, als eerbetoon.

Uitdagende soort

Ruim honderd kilometer richting het noordoosten, op de Veluwe, wordt veel gejaagd op (edel)herten. Volgens Mariëlle een uitdagende soort om te beheren: “Herten worden voorzichtiger naarmate ze ouder worden. Ze leven in roedels en trekken rond, je weet vaak niet precies waar ze zitten.

Bovendien is het vanwege die roedel lastig te bepalen welke kalveren bij welke hindes horen. Een hinde bij haar kalf wegschieten, is zo ongeveer de grootste doodzonde in ons vak. Het kalf wordt dan verstoten en zal verhongeren.”

Mariëlle vertelt dat herten een slecht zicht hebben, maar een fenomenaal gehoor en reukzin. “Ga je op het hert af met de wind in je rug, dan zijn je kansen bij voorbaat verkeken. Je moet muisstil zijn, nauwelijks bewegen en zorgen dat je geen geur verspreidt - voor zover dat kan. Er hoeft maar één dier tussen te zitten dat je doorheeft en ze springen allemaal weg.”

Bosrund

Hoewel hert vaak bosrund wordt genoemd, is de smaak veel verfijnder dan die van rund. Mariëlle: “Herten wegen veel minder dan runderen, die worden natuurlijk bijgevoerd. Herten, echte planteneters, eten en drinken naar behoefte en halen hun voeding uit de natuur. Dat verschil proef je.” Sietse Blummel, executive chef ZiN Inspiratielab & Events bij Sligro, vult aan: ”Echt wild zorgt voor zichzelf. Er komen geen antibiotica, krachtvoer en dierenarts aan te pas, de natuur bepaalt. Bovendien leven de dieren vrij in de natuur en worden ze pas bejaagd als bijvoorbeeld de balans in een gebied verstoord is of de verkeersveiligheid in het geding is. Jagers leren bovendien hoe ze het wild zo diervriendelijk mogelijk moeten schieten.” Wild is daarom het meest verantwoorde stukje vlees, vindt de chef. Hij legt in zijn menu’s vaak de nadruk op groenten, maar werkt ook erg graag met wild: “Achter wild schuilt een goed verhaal. Daarbij zet je echt iets onalledaags op tafel. Margetechnisch kan het ook een heel interessant product zijn, ondanks dat wild geen goedkoop vlees is. Gelukkig begrijpen gasten heel goed dat ze soms iets dieper in de buidel moeten tasten. En omdat wild vlees van topkwaliteit is, heb je een kleinere portionering nodig om verzadigd te raken. Ik gebruik meestal 80 tot 90 gram per bord, en zoek de verzadiging ook in de garnituren. Of ik maak een combi van een kleiner stuk van de rug van het hert met bijvoorbeeld een stoofje

‘Met lichtere smaakmakers en bijgerechten komt hert veel beter tot zijn recht’

Populaire wildsoort

Sietse’s favoriete wild is ree, maar hij is ook gek op hert: “Dat heeft een heel delicate smaak en de technische delen zijn grofweg op dezelfde manier te bereiden als bij rund. Ook gasten lopen weg met hertenvlees: het is een van de populairste wildsoorten”, aldus de chef. Hij barst van de inspiratie voor mooie bereidingen met hert. “De rug is het meest toegankelijke deel - logisch, want dat is heerlijk mals. Maar de incourante delen zijn óók fantastisch. Daar maak ik bijvoorbeeld een stoof of tartaar van, of zelfs pastrami.” De wangen van hert zijn volgens Sietse ook onweerstaanbaar. Hij tipt: “Stoof ze in bouillon van hertenkarkas of konfi jt ze in olijfolie of ganzenvet, en bak ze daarna krokant. Heerlijk op een taco of in ravioli.” Ook voor de drank-spijscombi gaat Sietse niet per se voor de geijkte keuze van een volle rode wijn: “Een trippel of blond biertje gaat heel goed samen met hert. Een andere topcombi met hert is een cocktail, bijvoorbeeld op basis van rum en bietensap.”

Adelijk wild

Traditionele bereidingen doen het hert vaak te kort, vindt Sietse: “Door de dominante smaken van zware, donkere saus en zoete rodekool proef je de mooie wildsmaak nauwelijks. Met lichtere smaakmakers en bijgerechten komt hert veel beter tot zijn recht.” Jager Mariëlle legt uit hoe de klassieke bereidingswijze van wild is ontstaan: “Vroeger kwam het geschoten wild eerst bij de adel op tafel. Die liet het zich een paar dagen goed smaken. Als het vlees begon te stinken, ging het naar het ‘gewone volk’ en werd het flink gemarineerd om die geur en -smaak van het vlees te maskeren. Daar komt de term ‘adellijk wild’ vandaan.”

Rijpen en malser worden

De gebruikelijke bestervingstijd van hert is afhankelijk van de leeftijd en het gewicht van het dier. “In die periode wordt het dier afgehangen, zodat het vlees rijpt en malser wordt. Net na de bejaging treedt eerst de ‘rigor mortis’ in en is het dier nog niet geschikt om te verwerken. Zodra dit uit het vlees is verdwenen, kan het verwerkt en bereid worden”, vertelt Mariëlle. Toen ze 25 jaar geleden haar jachtdiploma haalde, was jagen nog echt een mannenbezigheid. “Dat is gelukkig veranderd! Inmiddels zijn er een paar duizend vrouwelijke jagers in Nederland.” Als professional gaat ze altijd alleen op pad. “Nou ja, mijn man en ik gaan wel samen het veld in, maar we jagen apart om onze succeskansen te vergroten.” Mariëlle geniet van het ‘ongewisse’ dat komt kijken bij het bestaan van een jager: “Ik noem het de X-factor. Elke dag beleef ik weer een ander avontuur, en elke dag leer ik bij. Dat is maar goed ook, want kennis, ervaring en inzicht bepalen de kans van slagen in het veld.”

Het hele jaar bezig

Het daadwerkelijke schot beschouwt Mariëlle als een afsluitende handeling van  een heel proces: “Als jagers zijn we het hele jaar bezig met het in kaart brengen van de wildstand in een gebied. Jagen gaat over flora- en faunabeheer; uiteindelijk leveren wij een bijdrage aan de juiste balans in de natuur. Zo krijgen we toestemming om te jagen als er bijvoorbeeld te veel vraat- en veegschade is, als er voor dieren te weinig voedsel is in een gebied, of als de samenstelling van de populatie uit evenwicht is.” Jager ben je dus het hele jaar door. Al kijkt Mariëlle wel extra uit naar de traditionele wildperiode: “Het culinaire aspect van de jacht is natuurlijk de kers op de taart.” Ook Sietse kan niet wachten. Hij zit boordevol plannen voor mooie gerechten: “Wild luidt een nieuw seizoen in waarin we los kunnen gaan met mooi vlees en weer andere groenten. Bij voorkeur buiten de gebaande paden, dat vind ik echt te gek.”

 

 

Hert uit Nieuw-Zeeland

Cervena hertenvlees is afkomstig van de Silver Fern Farms, de grootste producent van Nieuw-Zeeland. Dit hertenvlees staat voor superzacht, eerste kwaliteit vlees geproduceerd volgens exacte specificaties.

Om het welzijn van de dieren te garanderen wordt er gewerkt volgens het Animal Welfare protocol. Hierdoor ben je verzekerd van een diervriendelijk, veilig en verrukkelijk stukje vlees op je bord.

Combineert goed met o.a.:

Pompoen – salie – jeneverbes

Jachtseizoen:
Jaarrond beschikbaar

Verkrijgbaar assortiment:

  • Hertencarpaccio
  • Frenched racks
  • Rugfilet
  • Haas
×

Hertenrug panklaar maken

×

Technische delen ontvliezen

×

Meer culinaire trends

Meer over wild

Laat je inspireren door het uitgebreide aanbod van Sligro aan wild producten, recepten met hert tot wild zwijn en verschillende bereidingstechnieken.