Guyanese gefrituurde aubergine (baiganee)

Aubergineplakken worden ingesmeerd met een beslag van kikkererwten, bloem, kurkuma en Madame Jeannettesambal en vervolgens kort gefrituurd. Het resultaat is verbluffend smaakvol, zeker met de bosui en chutney erbij.

Gang
Hapje
Aantal Personen
2 3 4
Bereidingstijd
45 minuten
Wachttijd
12 uur

Bereidingswijze

  1. Wel de linzen 12 uur in water en laat daarna uitlekken. Snijd de aubergine in plakken van 1 cm. Bestrooi met grof zeezout en laat 30 minuten staan. Maak intussen het dikke beslag door de linzen met 1 theelepel zout fijn te malen in de keukenmachine. Voeg bloem, bakpoeder, kurkuma en sambal toe. Schep er een paar eetlepels water bij tot je een dik beslag krijgt met de structuur van pindakaas.
  2. Veeg het zout van de aubergines en dep de plakken droog. Bestrijk de plakken aan beide kanten met een dun laagje beslag (laat de randen vrij). Frituur deze plakken in de frituurolie op 170°C in een paar porties in 5 minuten goudbruin en gaar. Laat uitlekken op een rekje en serveer warm, bestrooid met bosui en met de uien- of mangochutney erbij.

TipTraditioneel wordt het ook wel geserveerd met tamarindesaus.

Ingrediënten

  • 150 g rode linzen
  • 1 aubergine
  • grof zeezout
  • 100 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl madame Jeanette sambal
  • frituurolie
  • 1 bosui, in ringetjes
  • 4 el uien- of mangochutney

Publicatie datum: 27 september 2022

Gerelateerde recepten