Indiaas vlechtgebak met rozenjam en saffraan

In het deeg van deze beauty zit saffraan verwerkt. De rozenjam wordt in de deeglap gerold, waarna er repen van worden gesneden. De repen worden gevlochten, in een krans gedraaid en gebakken.

Gang
Lunchgerecht
Aantal Personen
8
Bereidingstijd
30 minuten
Wachttijd
2 uur

Bereidingswijze

  1. Verwarm de melk tot lauwwarm en voeg de saffraan toe. Laat een kwartier staan. Zeef de bloem in een mengkom. Voeg de melk en saffraan, gist en eieren toe en meng door elkaar met een mixer met deeghaken. Voeg 8 gram zout, de suiker en de boter toe en kneed alles 10 minuten met de mixer tot een plakkerig, maar hanteerbaar deeg (voeg bloem toe als het te plakkerig is of water als het te droog is). Vet een kom in met de olie en leg het deeg erin. Dek af met een theedoek en laat 1 uur rijzen.
  2. Bestuif het aanrecht met bloem en stort het deeg hierop. Druk de lucht eruit en rol uit tot een rechthoekige plak van circa 1 cm dikte. Meng de aardbeienjam met het rozenwater en bestrijk het deeg hiermee. Rol het deeg vanaf de lange kant op en snijd de rol daarna in de lengte doormidden (zodat je laagjes deeg en jam ziet). Leg deze repen naast elkaar en vlecht ze tot een lange streng. Vorm van deze streng een cirkel op een bakplaat met bakpapier. Dek af met een theedoek en laat nog 1 uur rijzen.
  3. Bestrijk de broodkrans met het losgeklopte ei en bestrooi met het maanzaad. Bak de krans in circa 30 minuten gaar en goudbruin in een oven van 200°C.

Ingrediënten

  • 50 ml melk
  • 10 draadjes saffraan
  • 500 gr bloem + extra om te bestuiven
  • 8 gr gedroogde gist
  • 2 eieren
  • 75 gr suiker
  • 75 gr boter, op keukentemperatuur
  • 2 el neutrale olie
  • 250 g aardbeienjam
  • 4 el Souq rozenwater
  • 1 ei, losgeklopt
  • 2 el maanzaad

Publicatie datum: 27 september 2022

Gerelateerde recepten