Rijst-doperwtjescake uit Syrië (Riz Wa Bazella)

In deze ‘cake’ worden rijst en een krachtige lamsstoof in een vorm gedrukt, vervolgens omgekeerd en bestrooid met diverse noten en pitten.

Gang
Hoofdgerecht
Aantal Personen
6
Bereidingstijd
45 minuten

Bereidingswijze

  1. Verhit 3 eetlepels olijfolie en bak hierin de uien, peen en het lamsgehakt met de baharat in 10 minuten gaar en bruin. Voeg de laatste paar minuten de knoflook toe. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de erwten en passata toe en stoof alles 10 minuten.
  2. Kook intussen de rijst en de vermicelli los van elkaar, laat uitlekken en meng door elkaar. Rooster de noten en pitten in een pan zonder vet op middelhoge stand 10 minuten. Blijf af en toe schudden om verbranding te voorkomen.
  3. Schep de lamsstoof in een vorm. Schep het rijstmengsel erop en druk alles even aan. Keer om op een bord of schaal en bestrooi met de noten en pitten. Besprenkel met granaatappelmelasse en desgewenst meer olie. Bestrooi met granaatappelpitjes.

Ingrediënten

  • 3 el olijfolie + extra om te besprenkelen
  • 2 uien, in halve ringen
  • 1 winterpeen, in fijne brunoise
  • 400 g lamsgehakt
  • 1 el baharat
  • 2 teentjes knoflook
  • 400 g diepvriesdoperwten
  • 200 ml passata
  • 250 g rijst
  • 250 g vermicelli, verkruimeld
  • 50 g amandelstiften
  • 50 g pijnboompitten
  • 50 pompoenpitten
  • 3 el granaatappelmelasse
  • 1 granaatappel

Publicatie datum: 29 september 2022

Gerelateerde recepten