Culinaire trend

Food Swaps

Wie goed eet, voelt zich goed, en daarvan zijn we ons steeds meer bewust. Met enkele eenvoudige aanpassingen in receptuur - denk aan het vervangen, weglaten of juist toevoegen van één ingrediënt - kan een gerecht ineens een stuk gezonder of beter voor de planeet zijn. 

BLOG FOOD SWAPS

Steeds vaker kiezen mensen voor gezonder en duurzamer eten. Denk aan minder slechte vetten, minder zout en minder suiker en meer vezels, groente, bonen en peulvruchten.  

Recepten voor gezonde food swaps

Op zoek naar plantaardige alternatieven? We nemen je mee in de verantwoorde, ongekende culinaire mogelijkheden. 

met tofu & tempé i.p.v. vlees

VEGA YAKITORI

Door de groenten, tofu en tempé aan aparte spiezen te rijgen ontstaat een speels effect. Dit gerecht is fantastisch op zichzelf, maar kan ook perfect als onderdeel van een rijstbowl met een sappige zeewiersalade erbij. 

met groente + bonen i.p.v. vlees

50/50 GEHAKTBALLEN

De helft minder vlees, maar minstens voeel smaak: op 500 gram rundergehakt van hoge kwaliteit neem je 400 gram groenten en 200 gram bonen. Een stuk gezonder en beter voor het milieu. 

glutenvrij i.p.v. brood

VEGAN TOSTIS

Met vegan kaas en allerlei andere ingrediënten kun je op tostigebied alle kanten uit. Combineer rozemarijn met geroosterde paprika, truffeltapenade met prosociano of baba ganoush met koriander. 

COCQUELETS AU VIN

Een heerlijk sappig, met olijfolie en tijm geroosterd coqueletje, geserveerd met een klassieke, rijke saus van spek, paddenstoelen en rode wijn. 

HOLLANDSE 'PAELLA' VAN BLOEMKOOLRIJST

Paella op zijn Nederlands, maar dan met bloemkool in plaats van rijst. Dit gerecht is bijzonder goed gevuld met heerlijke inktvis, mosselen, kokkels en garnalen. 

PORTOBELLO ROSSINI

Door twee gevulde portobello's op elkaar te leggen ontstaat ook de hoogte van zo'n tournedos. Het gerecht wordt geserveerd met peterselie-dragonolie en een rijke, vega jus. 

Producten uit deze recepten

Meer culinaire trends

Culinaire trend

Cocktails, mix it!

De populariteit van cocktails neemt nog altijd toe. Bartender Eva Stathaki vertelt!

Culinaire trend

New food cuisine

De impact die gen-Z gaat maken is bijzonder groot, juist in de horeca.

Culinaire trend

Haute friture

De 'vette hap' getransformeerd naar een duurzaam product van hoge kwaliteit. 

Culinaire trend

Insecten

Bijzonder rijk aan eiwitten en tot op zekere hoogte bruikbaar als vleesvervanger. Zet insecten op je kaart!

Hot topics