Recepten met picanha

Picanha, een Braziliaanse favoriet, staat bekend om zijn sappigheid en uitgesproken smaak. Of je het nu grillt op de barbecue of bakt in de pan, picanha biedt een culinaire reis vol heerlijke smaken. Van medium-rare tot goed doorbakken, dit stuk vlees biedt een scala aan mogelijkheden. Combineer het met traditionele bijgerechten zoals farofa en gegrilde ananas, voeg kruiden toe zoals chimichurri, en geniet van een echte Braziliaanse smaakervaring. Ontdek diverse recepten met picanha en laat je smaakpapillen verwennen met deze smaakvolle delicatesse.

Snel naar

Zo maak je nacho's met picanha van de barbecue

Gegratineerde tortillachips met picanha

Ingrediënten

  • 250 g picanha
  • 1 el koffierub
  • 125 g kerstomaatjes
  • ½ rode ui
  • 1/6 bos koriander
  • ½ zak nachochips
  • 6 el kaassaus
  • ¼ limoen
  • 4 el zure room
  • 4 el milde salsa

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 185 °C met de grillstand aan.
  2. Rub de picanha rijkelijk in met de rub
  3. Verwarm een bakpan en bak de picanha op de vetkant stevig aan. Draai het vlees om en laat de andere kant nog kort bakken. Neem het vlees uit de pan en laat even rusten. Het vlees mag dus nog zeer rood zijn vanbinnen.
  4. Snijd de kerstomaatjes doormidden en snipper de rode ui ragfijn. Pluk de blaadjes koriander en houd apart. Snijd de steeltjes heel fijn.
  5. Verdeel de nachochips over een vuurvaste schaal.
  6. Snijd de picanha in dunne tranches. Let op, het is belangrijk dat je tegen de vezellijnen insnijd om het vlees zo mals mogelijk te houden. Snijd eventueel in nog kleinere stukjes en verdeel over de chips.
  7. Verdeel er de kerstomaatjes, de koriandersteeltjes en de rode ui overheen.
  8. Lepel er rijkelijk de kaassaus overheen en plaats in de voorverwarmde oven.
  9. Laat ongeveer 5-8 minuten gratineren. Let op dat de chips niet verbranden.
  10. Neem uit de oven en lepel er de losgeroerde zure room overheen. Garneer ten slotte met de korianderblaadjes.
  11. Serveer er de milde salsa en de limoenpartjes apart bij.

Wat voor vlees is picanha?

De Picanha (oorspronkelijk afkomstig uit Brazilië) heet in Nederland staartstuk en om precies te zijn bevindt het vlees zich achteraan op de rug van het rund vlak aan de staart. Dit deel van het rund is weinig in beweging, waardoor het werkelijk zo mals als boter is. Het vlees heeft de vorm van een driehoek, een prachtige rode kleur en een mooie dikke vetkap.  

Hoe lang moet picanha op de BBQ?

Voor een picanha zorg je dat de BBQ een temperatuur van 130 graden heeft bereikt voordat deze op de BBQ gaat. Leg de picanha met de vetkap omhoog op een rooster en steek de kernthermometer in het dikste gedeelte van het vlees. Leg tevens ook een schaal onder de picanha om het vet op te vangen. Als de picanha een kerntemperatuur van 47 graden heeft bereikt haal je deze van de BBQ en laat je deze 15 minuten rusten, in deze 15 minuten voer je de temperatuur van de BBQ flink op, vervolgens gril je in 4 minuten de picanha rondom. Laat de picanha hierna nog 15 minuten rusten en je hebt een perfecte picanha.  

Welke wijn past bij picanha?

Bij gegrilde picanha van de barbecue kies je een rode wijn die zelf ook iets rokerigs heeft.

Producten met picanha