Recepten met ribeye

Ribeye, een smaakvol stuk vlees met mooi gemarmerd vet, biedt een culinaire ervaring vol sappigheid en rijke smaken. Of je het nu grilt, bakt in de pan, op de barbecue legt of op een andere manier bereidt, ribeye is altijd een feest voor de smaakpapillen. Van medium-rare tot goed doorbakken, de mogelijkheden zijn eindeloos. Combineer het met smaakvolle kruiden, zoals knoflook en rozemarijn, en serveer met bijgerechten zoals geroosterde groenten en aardappelpuree. Ontdek diverse recepten met ribeye en geniet van een onvergetelijke smaakbeleving.

Snel naar

Beef Birria taco’s met ribeye van de barbecue

Gegratineerde taco’s met ribeye

Ingrediënten

  • 400 g ribeye
  • 2 el cajunmelange
  • 1 little gems
  • 1 rode ui
  • 25 cl kalfsfond
  • 1 limoen
  • 4 tortillawraps
  • 120 g geraspte cheddarkaas
  • zonnebloemolie
  • zout

Bereidingswijze

  1. Rub de ribeye stevig met de cajunmelange en laat even intrekken.
  2. Snijd de little gem fijn. Snipper de rode ui en snijd partjes van de limoen.
  3. Verwarm een scheutje zonnebloemolie in een bakpan en bak de ribeye om en om stevig aan. Neem het vlees na gemiddeld 2 tot 3 minuten per kant uit de pan en laat rusten voor ca. 10 minuten in aluminiumfolie. Snijd in uiterst dunne tranches en kruid nog lichtjes met een snufje zout.
  4. Blus de pan af met de fond en laat het inkoken tot een krachtige jus.
  5. Haal de tortillawraps aan beide kanten door de warme jus, zodat ze het vocht lichtjes opzuigen.
  6. Verwarm een antiaanbakpan en strooi ¼ van de kaas in de pan. Leg er direct een wrap in en top met de gesneden little gem, tranches ribeye en rode ui.
  7. Vouw direct dubbel met behulp van een spatel als de kaas begint te bakken.
  8. Neem uit de pan en maak op deze manier 4 beef birria taco’s.
  9. Serveer de taco’s met de limoenpartjes en een schaaltje jus om de taco te kunnen dippen.

Wat is ribeye?

De naam verraad het al, de ribeye is afkomstig uit de rib van de rund. Dit bevindt zich aan de voorkant van de rug, tussen de lende en de schouder. De ribeye wordt gesneden uit het middelste deel van de ribben, dit is het meest malse deel. Omdat de ribben niet tot nauwelijks in beweging komen, ontstaat er in de loop van tijd veel intramusculair vet, wat zorgt voor een ongelooflijke smaak en een malse structuur. Dit is dan ook de reden dat de ribeye een van de meest gewaarde stukken vlees is.  

Hoe lang moet je ribeye bakken?

Laat de ribeye eerst op kamertemperatuur komen voordat je deze gaat bakken. Verhit een flinke klont boter of olijfolie in de pan en laat de pan goed heet worden. Het is belangrijk dat je de ribeye 1 minuut per kant per centimeter bakt. Gemiddeld gezien is dit zo’n 2 tot 3 minuten. Draai de ribeye slechts 1 keer om. Heeft de ribeye de juiste garing? Laat het vlees dan zo’n 10 minuten rusten, eventueel onder aluminiumfolie. Dit zorgt ervoor dat de spiervezels weer ontspannen en het vlees beter zijn vocht behoudt.  

Hoe bereid je ribeye sous vide?

Een medium sous vide ribeye gaar je minimaal een uur op 53 graden, je kunt het vlees er wel 3 tot 4 uur in laten zitten dus geen haast. Als de ribeye 53 graden kerntemperatuur heeft bereikt haal je deze uit de zak en dep je goed droog. Van binnen is de ribeye al perfect gaar, het enige wat er nu nog moet gebeuren is een krokante korst. Dit doe je door boter of olijfolie te verhitten in een hele hete pan en de ribeye heel kort op beide kanten te bakken

Producten met biefstuk