Parelgortpaella met mosselen en Hollandse garnalen
Een heerlijke twist op de klassieke Spaanse paella, waarbij rijst wordt vervangen door parelgort.
De hapjes en amuses van nu komen van over de hele wereld. Uit de Aziatische, Zuid-Amerikaanse, Midden-Oosterse en mediterrane keuken en alles wat er tussenin zit. Dat levert prachtige fusionbites op waarmee je je gasten kunt verrassen én verleiden.
Hapjes en kleine gerechten zijn toegankelijk en zó besteld. Zorg je voor een creatieve presentatie dan geldt zeker in de horeca ‘zien eten doet eten’. En zo verleid je je gasten heel eenvoudig tot het verlengen van hun bezoek. Denk daarom in aanloop naar het terrasseizoen goed na over een divers aanbod hippe gerechtjes die je de hele dag door kunt serveren. De bites van nu zitten boordevol wereldse smaken. De kracht van peper, de pit van gember en de fantasie van de chef komen samen in fascinerende creaties. Als je ze maakt met producten van dichtbij heb je ook nog een goed verhaal.
Als je op zoek bent naar meer lokale ingrediënten, denk dan eens aan parelgort als vervanger van rijst. Dat kan heel goed in een risotto, maar ook in onze paella is parelgort de ster. Het gerechtje wordt zo wat Nederlandser en de bereiding is zelfs makkelijker dan die met rijst. Parelgort werd vroeger al veel gebruikt, omdat het goedkoop was. Hij heeft een stevige, ronde korrel die je ook ‘sec’ met allerlei garnituur naar keuze kunt serveren. Laten we de terugkeer in het restaurantsegment omarmen.
Bitterballen zelf maken? Kan. Je kunt ze ook kant-en-klaar kopen en je toeleggen op een creatieve garnituur of dipper. Een espuma van gingerbeer bijvoorbeeld, zoals in het gerecht couscousbitterbal met spicy salad en gingerbeer-espuma. De bitterballen in dit gerecht hebben een vulling van couscous, weer eens wat anders dan de inmiddels bijna gewone risottobitterbal. Het mooie van deze couscousbitterballen is dat ze vegan zijn, dus heel breed inzetbaar.
Tegelijkertijd met continue invloeden van wereldse keukens zien we een andere trend: de vernederlandsing van buitenlandse klassiekers. Ogenschijnlijk twee tegengestelde bewegingen, maar ook weer niet: Nederland telt mee op culinair gebied! Wat dacht je van een saté, maar dan van biet? Je eet biet, maar door onder meer de teriyaki-lak lijkt het enorm op echte saté. De atjar van Hollandse groenten erbij is een gevalletje win-win: door restjes in te zetten heb je less waste én met ‘Hollandse atjar’ zet je bovendien een leuk verhaal op tafel.