Culinaire trend

Zanzibar

Zanzibar heeft een unieke lokale blend-cuisine. Met veel specerijen, vis en fruit - en dus veel kansen om je gasten te verrassen.

Recepten

Zanzibar… alleen al de naam spreekt tot de verbeelding. Dit eiland voor de Tanzaniaanse kust is een populaire reisbestemming. Maar wist je dat de keuken van Zanzibar een fascinerende mix van Afrikaanse, Indiase, Midden-Oosterse en zelfs Portugese invloeden is? Lift ook mee op deze upcoming trendkeuken.

Producten uit deze recepten

Zanzibar

Een tropische blend-keuken, dat is de Zanzibarese keuken! Of moeten we zeggen trendkeuken? Met veel streetfood-achtige gerechten, de heerlijkste specerijencombinatie’s en veel vis en vega is deze keuken helemaal van nu!

Door de ligging van Zanzibar, op de handelsroute door de Indische oceaan, is het eiland door de eeuwen heen aangedaan door vele reizigers uit allerlei culturen. De specerijen, gerechten en kookstijlen zijn op het eiland gebleven en met elkaar vermengd. Zanzibar wordt ook wel het specerijen eiland genoemd; er wordt onder meer kruidnagel, nootmuskaat, kardemom, kaneel, peper, tamarinde en gember verbouwd. En uiteraard vind je op zo’n tropisch eiland veel vis en fruit. Heerlijk om mee te overwinteren en de lente mee te beginnen. De Zanzibarese keuken bestaat uit unieke en rijke smaakprofielen en is authentiek en exotisch tegelijk. Allemaal ingrediënten, letterlijk én figuurlijk, om je door te laten inspireren.

Blend in

Bij Sligro vind je fantastische specerijen en specerijenblends onder de treffende naam Sligro Spice Market. Het assortiment is voortdurend in beweging. De vier nieuwste soorten zijn de zéér hete rode birds eye pepers met een Scovillescore van 100.000, de kruidige tacomix, de authenthiek Marokkaanse tajinemix en za'atar zonder zout.

Pani wattie?

Brood gevuld met water, dat is de vrije vertaling van het oorspronkelijk uit India afkomstige pani puri. Het is een gefrituurd deegballetje dat kan worden gevuld met de meest uiteenlopende ingrediënten. Het wordt gegeten als snack, maar kan ook prima als amuse of bij een soep worden geserveerd. Pani puri helemaal zelf maken hoeft niet. Alleen het frituren en vullen laten we graag aan jouw creativiteit over.

Steeds duurzamer

Het aantal producten met het keurmerk van het Marine Stewardship Council (MSC) voor duurzaam gevangen vis is groot en groeit nog steeds. Goed nieuws dus! Bij Sligro vind je heel veel MSC-vis. We lichten er een uit: de Kaapse heek, die aan de voet van de Tafelberg wordt gevangen. Heek lijkt op kabeljauw, maar is wat zachter van structuur. Ideaal voor stoofpotjes of voor kebab van visgehakt.

Streetfood

Op Zanzibar is de keuze aan restaurantjes best groot. Maar vaak zijn de gerechten van de talrijke foodstalletjes het allerbeste. Vers, lekker en goedkoop. De reden? Zanzibar food is van origine best ‘volks’ en het eten wordt direct voor je neus bereid: door de lokale kok, met ziel en met passie. Vaak kun je kiezen wat je er eventueel niet of juist extra in of op wilt hebben. De beroemdste voorbeelden van typisch Zanzibarees streetfood zijn Chipsi Mayai, Urojo soup en Zanzibar pizza, maar er is natuurlijk nog veel meer.

Meer culinaire trends