Pita bianca met gerookte ribeye, Reypenaer en truffel-mayonaise
De Pita Bianca met gerookte ribeye, Reypenaer-kaas en truffelmayonaise is een luxe smaakbeleving: mals vlees, romige kaas en rijke truffelsaus in elke hap!
Sandwiches anno nu zijn onherkenbaar veranderd. Zeg maar dag tegen het traditionele broodje kaas, want de nieuwe sandwich heeft een andere basis, een andere vorm en een andere smaak.
De ‘officiële’ sandwich bestond in Engeland uit 2 sneetjes brood, in veel andere landen waren het enkele boterhammen. In New York daarentegen is waarschijnlijk de club sandwich uitgevonden, waarvan men beweert dat de naam een acroniem is van Chicken and Lettuce Under Bacon. Hoe dan ook lekker! Nowadays doen we het nog weer anders. We maken sandwiches van pita, briochebrood of bao buns. We toppen kaascroissants met extra bijzondere kazen en meer. En we vullen puddingbroodjes met de bijzonderste vullingen in plaats van ‘zomaar’ pudding.
Aan de Meijerijgaarde in Veghel bevindt zich Proeflokaal Brioche, waar, zoals de naam al doet vermoeden, werkelijk alles met brioche te maken heeft. Chef en eigenaar Chris van den Broek vertelt vol vuur: “Brioche is fantastisch qua zowel structuur als smaak. Waar een gewone boterham of pistolet algauw een beetje saai is, zijn de mogelijkheden van deze luchtige en lichtzoete broodsoort eindeloos. Bij ons vind je geen typische broodjes, maar echt volwaardige gerechten, allemaal op basis van brioche. We zorgen daarbij altijd voor een hartige component, vaak ook een zuurtje. Daarmee zijn we absoluut onderscheidend.” Volgens Chris is brioche, net als bijvoorbeeld burrata, enorm in opkomst: “Een tijdje geleden kende men het niet, nu vragen ze er massaal om. Niet gek, brioche overheerst niet, maar geeft gerechten wel nét even een twist. Het lijkt op witbrood, maar als je een hap neemt, word je altijd aangenaam verrast.”
Dat is lekker: de romige, zachte smaak van boter, gecombineerd met de zoetige nootsmaak van walnoot. En het mooie is dat je deze walnotenboter heel snel zelf maakt, in de mise-en-place. Ideaal bij pittige Gruyèrekaascroissantjes, op geroosterd brood of zelfs bij gegrilde witlof. Ook eens proberen: dadelpuree. Je maakt deze eenvoudig door ontpitte dadels, granaatappelmelasse en wat water met de staafmixer te pureren. Een lekker zoetje bij bijvoorbeeld geitenkaascroissants.